?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

SPeXa till det gånger 10!

Bättre sent än aldrig. Här kommer mitt reportage från SPX 10.


Kulturhuset, där Small Press Expo hålls årligen.Det började alltså redan på TORSDAGEN. Dels med ett gäng mingel och releaser, men också med en workshop på Kulturhuset. Jag och Elias Kron annordnade en 8timmarsserie. Ett projekt som går ut på att ett gäng serietecknare fick ett ämne på plats och därefter fick åtta timmar på sig att producera lika många sidor.


En av de första timmarna på 8timmarsserien i Serieteket


Alla satt inte åtta timmar i sträck, men vi blev iallafall tio serietecknare på plats, och hörde om två som kanske skulle hänga på via distans. Särskilt imponerande var systrarna Elmgren som kom in i sista minuten(pga vulkanutbrottet) och gjorde varsin entimmesserie! Alla serier finns nu i vår ateljé på Bagarmossen och kommer gå att läsa på 8sidor.blogspot.com inom kort!


En hand som tecknat serier några timmar


Jag vet att jag tjatade om att det var ett gäng fester och dyl redan torsdag-fredag, så det är lite pinsamt att erkänna att jag missade dem. Torsdagen hade jag flertalet kvällsaktiviteter att välja mellan, men en av dem var min systers teateradaption av Dr. Horrible. Min syster har gått tv-estet linjen på mitt gamla gymnasium och tar snart studenten. Jag hade faktiskt aldrig sett henne uppträda, så plötsligt var det ganska tydligt vart jag skulle. Jo det var en fin version. Bilder finns här Min syster spelade Kapten Hammare, av någon anledning omnämnd som "Kapten Näve" bland fotografierna.

FREDAGEN fick man som utställare ställa iordning sitt bord. Naomi Nowak mötte upp mig på min lunch med hennes grejer, och typ kl 17, när jag slutat kneget, ställde jag iordning vårt bord tillsammans med Lisa Sjöblom och Richey Wyver. Det var första gången jag delade bord med andra tecknare(jag tycker inte riktigt att serieskolornas bord räknas i det avseendet för min del), mer om det sen!
Efter att vi var klara med bordet stod jag och snackade med Tomas Antila och Optimal-gänget tills det var dags att hämta Randi på centralen. Jag och Randi tog oss hem till mig för att dumpa av hennes grejer och käka lite. Sen skyndade vi oss iväg till Swedish Comic Sin releasefesten och kom fram... precis när den var slut och alla som var något stod i trapphuset på Debaser.
Det slutade med att vi hängde med Comic Royale-gänget på en öl på Söderkällaren. Satt bredvid Daniel Olsén som jag småkännt via deviantart i några år. Han var ganska så jävligt slut efter dagens strapatser. ^^;


Kalle Landegren och Tom Waldton


Några i gänget hade jag aldrig mött förut. T.ex. flertalet nya elever på Serietecknarskolan. Det var intressant att höra hur det var där, jag har inte besökt stället sen det flyttade in till Gävle. Mötte även Efraim Ramsén för första gången, och han öppnade det hela med frasen "Stef Gaines, eller hur? Ditt rykte föregår dig!" Hehehehe. En del halvgamla ansikten såg man med, fast med nya frisyrer. På bilder över ser vi Tom Waldton hålla i Kalle Landegrens arm. Sist vi sågs, på releasefester för Mara från Ulthar, ritade vi små tatueringar på varandras armar. Jag krävde en favorit i repris. :D

LÖRDAG var första mässdagen. Jag satt och jobbade på 118800 fram till kl 16 och följde lite fotografier på det hela via facebook. Vid tiden jag slutade hade jag börjat hoppa i stolen av förväntning och rastlöshet. Så jag i stort sett sprang hela vägen från tunnelbanan till Kulturhuset.

Det är en ganska liten bransch vi rör oss i, så alla känner alla. Och det gör att mässor som denna blir det närmaste jag kommer till stora släktträffar. Därav såg jag inte precis så mycket fram emot SPX. Behöva svara på frågor på vad man gör och om man ritar nåt nytt etc. Eheh. Men när dagarna väl kom fick man ju återse så många gamla vänner som annars är i helt andra delar av landet. Och då var det bara positiva känslor.


Jag och mitt bord. Bild av Hedvig Häggman Sund


Jag satt inte så mycket vid mitt bord alls under mässan. För det mesta flängde jag runt och hälsade på folk. Bilden ovan är från söndagen, under det enda tillfället då jag faktiskt satt ensam vid bordet. Annars fanns det alltid något att göra eller någon att hälsa på. Jag fick höra att många hade varit förbi och frågat efter mig. Och vårt bord var rätt dåligt placerat, men vi frågade Kristiina Kolemainen om vi kunde flytta det, vilket vi helt klart fick, så det löste sig!Lördagens fester inkluderade Optimals release för Malin Billers bok "Om någon vrålar i skogen" och Tiitu Takalos bok "Slåss som en tjej". Detta innebar en intervju på Hallongrottan och försäljning av tidigare nämnda böcker.


Tiitu Takalo, Bitte Andersson och Malin Biller. Varför fotograferade jag inte?


Vi fick höra hur repsektive tecknare jobbade med sina böcker. Sjukt intressant och kul. Riktigt bra böcker och trevliga tecknare med. Helt klart en av mina favoritprogrampunkter på hela. Tyvärr stannade jag inte så länge, förklarar det i serieform...


Det KOM folk senare, men nog var det onödigt av mig att vilja hänga på låset. Lokalen var stor och alla fick plats.


Galagofesten blev senare fylld med folk, så det var kul. Längst väggen hade flertalet tecknare målat egna motiv, och toaletterna var en, öh, mur av bajamajor? Var lite skön festivalkänsla. Alla var där! Det enda som var fail var att ölen var så fruktansvärt dyr. Så vi var ett gäng som drog oss ut en stund för att få tag på lite billig öl. Slutade med att vi delade en pitcher på Barcelona, och när de stängde kände sig majoriteten av sällskapet gamla och trötta, så alla drog hem. Hörde att Galagofesten var bra mycket roligare efter. Men jag ville sova... säger vi. Slutade med att jag la mig halv fyra.


Magnus Knutsson, Lisa Medin, Ola Skogäng och Liv Strömkvist.


SÖNDAG var den sista, och också roligaste dagen på Small Press Expo. Till att börja med så hölls det en panel om historiska äventyrsserier. Den var på gång här och där, och blev riktigt intressant och kul på sina ställen. Men personligen tycker jag att den hade varit mycket bättre om det inte var så jäkla mycket presentationer. Väldans kul att vi är så många tecknare, men lite trist när någon redogör en poäng och avbryts av "nu måste jag berätta att tecknare X som gjort det och det gick in genom dörren". Att presentera tecknarna som satt i panelen och deras bakgrund, DET kändes relevant. Att göra detsamma med alla i publiken gjorde det inte.

Dock var jag en av tecknarna som presenterades från publiken. Och jag får väl erkänna att det gjorde mig rätt rörd. Men det roliga var att jag satt bredvid Karl Johnsson och bara väntade på att han skulle presenteras. Och så säger de mitt namn, blev så förvirrad att jag bara svarade "Men glöm inte Karl Johnsson som sitter här" vilket ledde till att jag var den enda av tecknarna som bara presenterades med namn. Haha!


Ainur Elmgren, Johan Jergner Ekervik, Yvette Gustafsson och Randi Johansson läser Comic Royale.


Söndagen innebar även prisutdelning för Nordens Bästa Fanzin sedan 2009. Jag missade själva prisutdelningen men fick höra i efterhand att Juryns vinst gick till Li Österbergs Agnosis, och publikens val var Comic Royale nr 4. Jag dansade när jag fick höra detta. Båda är återkommande favoriter för mig! Li har även ändrat innehållet i Agnosis lite med några av hennes serier om grekisk mytologi samt tagit in lite gästserier, och fanzinet fortsätter ändå vara ett av ens måsten varje SPX. Personligen är jag rätt förtjust i hennes serie Thea Mania också. :D Comic Royale är på sin fjärde och snyggaste utgåva. Trycket är toksnyggt, det var det första jag köpte på hela mässan.


en sekvens från Anima 6


En annan sak som jag fick höra om Nordens Bästa Fanzin i efterhand var att mitt var nominerat! Jäklar! Med motivering om att det var något helt eget och väl genomarbetat. Behöver jag säga att jag dansade när jag hörde det? I övrigt gick försäljningen rätt bra. När jag väl satt vid bordet signerade jag. Hihihi. Och det sålde, trots att jag var tvungen att ta ett svartvitt omslag samt a5-format.


Randi Johansson på Vinca Minors vernissage. Naomi Nowak och Maria Erikson i bakgrunden.


Mässan stängde men festerna fortsatte. Både Vinca Minor och Ateljé Otecknad hade vernissage. Så jag och Randi rusade till Vinca och avslutade därefter kvällen på Otecknad. Vinca Minor hade inte fått in alla tavlor de skulle ha, då de hade en del utländska bidrag och Islandsvulkanen förstört all flygtransport strax innan, så de kommer i efterhand. Men det var många fina bidrag på plats, kände även igen lite tavlor från Liljevalchs vårutställning :)

Att besöka Otecknads vårutställning var precis som föregående år, tokmysigt. Dock tog jag inga fotografier alls, och det verkar ingen annan ha gjort heller, för jag hittar inga. Men det var fullt med folk och snygga bilder. Jag fick äntligen snacka lite mer ordentligt med Egil Röckner. Vi brukar annars alltid mötas i dörren när han är påväg åt ena hållet och jag åt andra. Annars var det riktigt trevligt när jag fick prata med Sandra Valenca, och hamnade i ett rum med Johan Jergner Ekervik, Louise Lange, Elias Kron och Sofia Olsson. Samt fanzinpratet med Alice Engström, planeringarna med Natalia Batista och att äntligen få umgås lite med GAMAJO Studio.

Vi stannade tills de stängde och fick höra Karl Johnssons rörande avslutningstal. Sedan var vi ett gäng på tunnelbanan, varpå jag och Randi fick flashbacks till natten innan. Vi hade suttit vid ett gäng berusade ungdommar varav en av brudarna beklagade sig över att hon inte kunde skämta med de andra då hon bara kunde rasistiska skämt, vilka hon inte kunde dra eftersom jag och Randi satt i närheten. Vi hade extremt roligt åt detta.

I det stora hela var det ett jäkligt trevligt SPX. Kände mig sjukt tillfreds och välkommen, framförallt mer delaktig än jag annars varit. Hoppas på att höja detta ännu mer nästa år.

Att dela bord var helt perfekt! Behövde inte synas för mycket och ej heller sitta hela tiden. Enormt tack till mina goda vänner och inspirerande kollegor som jag delade med. Och speciellt tack till Lisa Sjöblom som var så kreativ, administrativ och bokförde allt snabbt och korrekt så att virrpannor som jag faktiskt kan vara med på SPX.

Det enda jag ångrar såhär i efterhand är följande
Att jag inte köpte: Om någon vrålar i skogen, slåss som en tjej och Served 2
Att jag inte hälsade på: Sara Hansson och Nanna Johansson som uppenbarligen var där men som jag missade.
Och att jag missade en del aktiviteter, men jag är ingen bläckfisk. ^^;

Onward Silver! Då ses vi nästa år!

Comments

( 9 comments — Leave a comment )
moogcoon
May. 1st, 2010 09:14 pm (UTC)
SPX gör mig alltid lycklig, jag träffar så många trevliga människor jag sällan tar chansen att träffa annars! :D Det hade varit kul att prata lite med Joakim Pirinen på Galagofesten, synd att han drog så tidigt.

Om någon vrålar i skogen, och Slåss som en tjej - ELLER HUR, varför köpte man inte dem? Jag tyckte väl inte jag hade råd med fler lyxiga inbundna böcker efter Silhuetter och Inferno, men ändå!

Jag tog förresten lite kort från öppet hus på Otecknad http://dl.dropbox.com/u/3877194/SPX10/SPX10%20Jacob.zip
stef_g
May. 4th, 2010 06:48 pm (UTC)
Jaa! Bra med kort! Lägg upp på fejjan, du tar ju bra grejer!
(Anonymous)
May. 2nd, 2010 04:31 am (UTC)
sablar!
Jag missade ju helt att köpa din nya bok :( JÄSIKENS!
men men, vi springer nog på varandra snart igen!

Ola Skogäng
stef_g
May. 4th, 2010 06:39 pm (UTC)
Re: sablar!
Jag missade att köpa din med! D:

Men ja, vi ses, you know it! :)
fridaswork.wordpress.com
May. 4th, 2010 03:36 pm (UTC)
Härligt och matigt reportage!
Du hann ju med mycket mer än mig!
Ändå kändes det som att jag inte hade en lugn stund...

Panelpratet med Liv och Lisa hade varit as-sköj att gå på.

Jag tycker de borde fixa ett sånt där ropa-ut-system som säger till typ fem minuter innan att "nu är det det och det i den och den hallen" så att man inte missar allting. som jag alltid gör...

Kram på dej och det var gött å ses om än en kortis! :)
stef_g
May. 4th, 2010 06:47 pm (UTC)
Re: Härligt och matigt reportage!
Man hinner aldrig så mycket man önskar att man hunnit, men det är ju liksom ett kärt besvär, att det finns för mycket kul att göra! :D

JAA!! Excellent idé!! Behövs som fan!

Ja detsamma, ville grabba tag i dig hela mässan och snacka lite, blev lite kort, men det var trevligt ^_^
fridaswork.wordpress.com
May. 4th, 2010 09:48 pm (UTC)
Re: Härligt och matigt reportage!
haha, jag märkte precis att det är olika bilder på dina kommentarsvar! Vilken festlig grej! :D
(Anonymous)
Jun. 16th, 2010 11:45 pm (UTC)
JOHAN JERGNER EKERVIK, HAN HAR JAG HÖRT SAKER OM
(Anonymous)
Jun. 17th, 2010 12:43 pm (UTC)
JAG MED JAG HÖRDE FÖRST TALAS OM HONOM HÄR
http://stef-g.livejournal.com/104483.html
( 9 comments — Leave a comment )

Stef Gaines
Serietecknare, illustratör, grafiker, skribent m.m.

Född 1985. Bosatt i Stockholm.
Del av Bergsrådsv. Fria Konstnärer och arbetar från deras ateljé i Bagarmossen.

[www.stefgaines.com]
[vampyreposet Anima]
[24timmarsserien]
[Bergsrådsv. Fria Konstnärer]

The Sketchbook Project: 2011

Latest Month

March 2011
S M T W T F S
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Powered by LiveJournal.com
Designed by Paulina Bozek